ARKs 5 sekkvett-regler

Sekkvett-regel 1:
Skulderreimer: Skulderreimene skal ligge godt på skuldrene og ikke være for brede. Hvis det gir ubehag eller gnager i nakken kan det føre til hodepine og nakkeplager.

Sekkvett-regel 2:
Brystreim, hoftereim og toppstrammer: Brystreim og hoftereim er viktig for å fordele vekten, mens toppstrammerne på skulderreimene sørger for at sekken sitter tett og følger barnets rygg. Brystreimen er viktig for å unngå nakkeplager og at skulderreimene ikke sklir ned, dessuten for å sørge for at sekken sitter tett inntil ryggen, som er viktig. Hoftereimen avlaster vekten på skuldre, nakke og rygg, og sørger også for at sekken er stabil når barnet beveger seg.

Sekkvett-regel 3:
Barnevennlige stropper og reimer: Barnet må kunne håndtere stropper og reimer selv. La barnet prøve selv!

Sekkvett-regel 4:
Ikke for stor sekk: Bæreegenskapene blir dårlige hvis sekken er for stor. Sekken skal ikke være bredere enn skuldrene og ikke henge ned på rompa – selv når den er pakket. Barnet skal kunne bevege armer og ben fritt.

Sekkvett-regel 5:
Innvendige rom: Små barn skal ikke bære tungt. Innvendige rom gjør det enklere å pakke smart og sørge for god vektfordeling. Det tyngste skal alltid plasseres innerst mot ryggen.