Om kort tid begynner barn over hele landet i barnehagen for første gang, mens andre kommer tilbake – litt eldre og større siden sist. Men hva trenger egentlig barnet ditt til barnehagestart? Her er ekspertens tips.

Produsert av VG Partnerstudio

Med det skiftende været vi ofte har i Norge, er det lurt å velge klær som passer i all slags vær og alle temperaturer.

– På høsten er vann og vind den største utfordreren. Da trenger barna solid skalltøy, som holder på varmen og kan lekes i, sier barnehageassistent Susan Gaarder, som jobber i Danvik barnehage i Drammen.

For de største barna er det fint med todelt jakke og bukse som er vann- og vindtett. For de minste anbefaler Gaarder at man velger en heldress.

– Små barn krabber ofte rundt. Da er det lett å få glipper, og bli kald og våt, sier Gaarder.

Sørg for å velge en størrelse som er romslig nok til at det er plass til varmt tøy under. En god vindfleece fungerer fint som mellomlag på høsten – og som ytterjakke på mildere dager.

– På skikkelige regnværsdager er det regntøy og gummistøvler som gjelder. Da kan barna boltre seg fritt og «bade» i sølepytter, sier Gaarder

Ett, to eller tre skift?

At barn elsker å leke i søle og vann er det liten tvil om. Etter en våt høstdag med utelek, er det nærmest garantert at barna blir både våte og møkkete, forteller barnehageassistenten. Da er kurven med tørt skift god å ha.

– Vi anbefaler at barna alltid har et ekstra skift med bukser, trøyer og annet «innetøy» liggende i barnehagen. Når det kommer til ytterklær klarer barna seg fint med ett sett skallklær, i tillegg til regntøy, sier Gaarder.

Husk at barn er opptatt av komfort, og at klærne ikke må hindrer dem i lek, eller være vanskelige å kle av og på. Trykknapper er for eksempel mye enklere å håndtere for et barn enn vanlige knapper.

– Plagg som gjør påkledningen enklest mulig er gull i barnehagen

Mange foreldre ønsker å kjøpe klær som barna kan vokse i. Det betyr derimot ikke at man bør kjøpe tøy som er to størrelser for store. Se heller etter tøy som kan brettes opp på ermer og ben. Slike plagg tillater at barnet vokser uten at klærne blir for små med en gang.

– På skikkelige regnværsdager er det regntøy og gummistøvler som gjelder. Da kan barna

boltre seg fritt og «bade» i sølepytter, sier Gaarder.

– Og husk å merke tøyet! Det går ikke en dag uten at noe «forsvinner», og som regel er det minst to på avdelingen som har lik lue eller like votter. Alt bør derfor merkes – til og med sko, sier Gaarder.

Slitesterke klær kan arves

I løpet av en dag i barnehagen blir det ofte mye aktivitet, og da er det veldig fint at klærne er lette å bevege seg i. Nettopp derfor er Gaarder opptatt av at de sitter godt, og er behagelige. Samtidig må plaggene tåle hyppig vask. Velger du slitesterke materialer øker dessuten sjansen for at klærne kan arves.

– Det aller viktigste i mine øyne er at tøyet er slitesterkt. Barn tenker ikke på hvor de beveger seg. De sitter gjerne på bakken, eller leker i sandkassen. Derfor må tøyet må tåle slitasje.

Hold varmen med flere lag

Selv om det er mange minusgrader ute, blir barn lett svette når de leker og er aktive utendørs. Så hvor mye klær bør barna egentlig ha på seg?

– Mitt tips er å kle på barna slik du ville kledd på deg selv. Tenk gjerne lag på lag-prinsippet, fremfor ett tykt lag ytterst. Da er det lett å justere temperaturen ved å kle av og på, tipser Gaarder.

Lag på lag-prinsippet består av tre lag med tøy. Det innerste laget skal holde kroppen varm og tørr. Mellomlaget fungerer som en varmende isolasjon. Og det ytterste laget varmer og beskytter mot vind, regn og snø. Det holder rett og slett kroppen tørr og varm under alle værforhold.

Les mer her: https://www.polarnopyret.no/pop-magazine/lag-pa-lag

Ull fungerer godt både som lag én innerst på kroppen og som mellomlag.

Mange tror at ull klør og er ubehagelig når det ligger rett på huden, men ullundertøy i merinoull er mykt og mildt mot huden. Ull har i tillegg en egen evne til å puste og holde på varmen selv om tøyet blir vått.

– På mildere dager på våren og høsten er også fleece et godt alternativ, sier Gaarder.

Har du alt du trenger til barnehagestart? Ta en titt på sjekklisten under og finn ut hva du bør føre opp på handlelisten: